SPL Medical met innovatie Radboudumc naar Novio Tech Campus

SPL Medical, spin-off van het Radboudumc, gaat per 1 november a.s. zijn bedrijf uitbouwen vanuit Novio Tech Campus. Deze nieuwe Nijmeegse start-up gaat een unieke contrastvloeistof op de markt zetten met als doel een meer effectieve kankerdiagnose. SPL Medical maakt gebruik van een regeling van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Gelderland die SMB aanbiedt voor startende en jonge life-science-bedrijven in de regio Nijmegen.

SPL Medical werkt aan een contrastvloeistof waarmee heel kleine uitzaaiingen van kanker in de lymfklieren zijn te detecteren. “Met dit middel, Combidex, kunnen we uitzaaiingen kleiner dan 8mm en zelfs van 2 mm zichtbaar maken”, zegt Patrik Zamecnik samen met Ari Aminetzah de directie van SPL. “Tot dusver was dat niet mogelijk. Op deze manier kunnen we bij mensen in een eerder stadium uitzaaiingen bij kanker ontdekken, waardoor de kans op een geslaagde behandeling veel groter  is”.

Meer focus en interactie op Novio Tech Campus
Het expertisecentrum MRI Prostaat van het Radboudumc heeft het contrastmiddel zover verfijnd dat heel gericht miniscule kankeruitzaaiingen in de lymfklieren zijn te traceren. De Radboudumc-innovatie, die met betrokkenheid van hoogleraar Jelle Barentsz tot stand kwam, blijkt ook heel goed uitzaaiingen bij andere kankersoorten te detecteren, zoals borstkanker en longkanker. Daarom is SPL Medical opgericht om het product zo snel mogelijk aan zo veel mogelijk kankerpatiënten in de wereld aan te kunnen bieden. Radboudumc is momenteel 100% aandeelhouder. “Om verder te groeien is een omgeving als Novio Tech Campus veel geschikter”, zegt Ari Aminetzah. “Er heerst hier een business-cultuur waardoor meer focus en interactie met andere ondernemingen mogelijk is. En de prijs-kwaliteit-verhouding is hier heel hoog”.

SPL Medical betrekt op Novio Tech Campus een kantoor in gebouw M. Hier realiseert Kadans Science Partner bedrijfsruimten met hoogwaardige faciliteiten en services. Eind van dit jaar levert Kadans gebouw A op. In totaal zijn dan 31 bedrijven actief op Novio Tech Campus. Daarvan heeft SMB inmiddels 14 bedrijven ondersteunt met een stimuleringsregeling van EFRO en de provincie Gelderland.

20151013 SPL Ondertekening Novio tech Campus 6 web

SPL Medical tekende 13 oktober jl.  de huurovereenkomst voor Novio Tech Campus met SMB Life Sciences en Kadans Science Partner.
V.l.n.r. John van Sambeek en John Schalken (SMB Life Sciences), Patrik Zamecnik en Ari Aminetzah (SPL Medical) en Chiel van Dijen (Kadans Science Partner)

Science Meets Business: Start-ups in the Boston area and Dutch Ventures doing business in the US

Date:         Thursday October 15, 2015
Time:        16:30  – 18:00 hrs (doors open at 16:00 hrs)
Location: SMB Meet & Greet on Novio Tech Campus, Transistorweg 5 Nijmegen (directions)

When Dutch companies grow, there comes a time that they may consider expanding into the United States (US). They may want go there to access the world’s largest single market, or even hope to find funding to grow faster. But what are the factors you should consider when deciding where to establish your company’s presence in the US?

jos-scheffelaar-1Jos Scheffelaar, a Dutch entrepreneur who moved to Boston more than 20 years ago, will share his experience with start ups in the US and with European companies doing business in the US. Currently, he is working on spinning off an MIT international acceleration program.

In an interactive session, Jos will answer questions like:

  • Why would we consider going to the US? (or alternatively: why we should not go  …)
  • What is the right innovation region for my company?
  • How do Americans look at European start ups?
  • How likely is it we will be able to get funding in the US?
  • What are the biggest challenges Dutch startups face in the US?
  • What are Do’s and Don’ts?
  • Plus any other questions you may have about entrepreneurship in the US!

Program

  • 16:00 hrs Registration & Welcome
  • 16:30 Start-ups in the Boston area and Dutch Ventures doing business in the US –          An interactive session with Jos Scheffelaar, CEO and Co-Founder of Launch in US Alliance
  • 17:30 Drinks & Bites

T-Guard clinical study of Nijmegen start-up Xenikos extends to Germany

Xenikos B.V. announced the extension of its ongoing T-Guard Phase 1/2 study to Germany after approval from the Paul Ehrlich Institute on 31 July, 2015. T-Guard™ is Xenikos’ lead compound that is being developed for treatment of Graft versus Host Disease (GVHD), a frequent and potentially life-threatening complication of bone marrow and blood stem cell transplantation. The Phase 1/2 trial, which began in The Netherlands in March 2014, will be extended to the University Hospital of Muenster, in Germany.

Read the full press release.

Xenikos first evaluated the safety and efficacy of T-Guard in 2001 in a clinical pilot study at the Radboud University Medical Centre in Nijmegen, the Netherlands and is supported by SMB Life Sciences.

 

Neelie Kroes op Novio Tech Campus

Dat het bruist en broeit op Novio Tech Campus waar onder andere SMB Life Sciences startende ondernemers helpt, is ook Neelie Kroes opgevallen. Maandag 5 oktober ging ze, als ambassadeur van StartupDelta, persoonlijk een kijkje nemen.

Op Novio Tech Campus krijgen jonge, beginnende bedrijven de kans om door te groeien, bedrijfsactiviteiten te ontplooien en samen te werken met anderen. Diverse spin-offs van het Radboudumc werken er aan innovatieve verbeteringen in de zorg.

Meer moed, minder bescheiden
John Schalken, programmadirecteur van SMB Life Sciences, was erbij. Wat innovaties in de zorg betreft, pleitte Kroes tijdens haar presentatie voor internationale profilering van Nederland als geheel, vertelt John. ‘Nederland als één groot Health Valley. Starters en jonge bedrijven moeten veel eerder hun focus leggen op het buitenland en zich dáár laten zien. Daar is moed voor nodig, en minder bescheidenheid.’
MeetGreet kl

Neelie Kroes pleit op Novio Tech Campus voor internationale profilering van Nederland als geheel.

Exportproduct
Tijdens haar bezoek deed Neelie Kroes een rondje langs diverse health startups uit de regio. Ze werd voorgesteld aan bedrijven en hun vernieuwende producten zoals Lead Pharma (die innovatieve medicijnen naar de markt brengen), NovioSense (ontwikkelaar van innovatieve manier om glucose te meten aan de hand van een sensor in het oog), Boomerweb (apps voor de zorg) en ParkinsonNet van Bas Bloem, hoogleraar Radboudumc Neurologie. Ook Neelie Kroes was zichtbaar gecharmeerd van die laatste innovatie die laat zien dat zorg met succes als exportproduct kan dienen.

Rockstart lanceert eerste Digital Health Accelerator in Nederland

10 internationale startups met #patientsincluded oplossingen komen naar Novio Tech Campus in Nijmegen

rockstart-digital health logo

 

 

 

 

 

Rockstart, de Global Startup Machine, heeft vandaag de 10 deelnemers aan het eerste Digital Health Accelerator programma aangekondigd. De accelerator is de eerste in haar soort in Nederland en vindt plaats op Novio Tech Campus in Nijmegen. Hier kunnen de startups volop gebruik maken van het hoogstaande innovatieve gezondheidsecosysteem. Het unieke programma is patiëntgericht, bevat wereldwijde ambassadeurs en mentors en integreert field labs om nieuwe ideeën snel te kunnen valideren en opschalen.

Rockstart Digital Health programmadirecteur Maarten den Braber: “Dit is de eerste accelerator van Rockstart die buiten Amsterdam plaatsvindt en we kijken uit naar de ruim beschikbare ondersteuning die het Nijmeegse Health Valley biedt. Door ons programma hebben de deelnemende startups toegang tot internationale mentoren en een breed scala aan partners binnen de gezondheidszorg die zich richten op het valideren en versnellen van innovatieve startups.”

Deelnemende startups in het programma ontvangen een investering van €20.000,- en in-kind ondersteuning. Rockstart Digital Health start op 14 oktober 2015 en heeft als hoogtepunt de Demo Day in Nijmegen op 25 februari 2016.

De 10 deelnemende startups komen uit zes verschillende landen met ideeën variërend van wearables die patiënten met een chronische aandoening helpen bij het monitoren van de temperatuur van medicijnen tot robots die mensen met dementie ondersteunen.

  1. Bruxlab (Nederland) – Bruxlab ontwikkelt diagnostische hulpmiddelen om tandenknarsen (bruxisme) op te sporen en te volgen. De app herkent tandenknarsen en neemt het geluid op – daarnaast werkt Bruxlab aan een wearable.
  2. Cognilab (Verenigde Staten) – Cognilab is een research suite voor de wetenschappelijke studie van het menselijke brein. Gebruikers kunnen cognitieve tests aanmaken, data verzamelen en resultaten analyseren in dagen in plaats van maanden.
  3. Dinst (Nederland) – Dinst is een platform dat ouderen, minder validen en aan huis gebonden mensen verbindt met dienstverleners aan huis. Met een paar muisklikken kunnen mensen betrouwbare professionals vinden, vergelijken en boeken.
  4. Fuelling (Spanje) – Fuelling is een simpele, leuke & op maat gemaakte app, gericht op personeelsmanagers om medewerkers te belonen voor fysieke inspanning.
  5. Fysio24 (Nederland) – Fysio24 is een instant online assistent voor blessurepreventie en herstel. Via de app kunnen mensen rechtstreeks toegang krijgen tot een online fysiotherapeut om een persoonlijk herstelplan en coaching te krijgen.
  6. Med Angel (Duitsland) – Med Angel zorgt ervoor dat patiënten met een chronische aandoening die afhankelijk zijn van temperatuur-gevoelige medicijnen (zoals insuline en hormonen) deze temperatuur kunnen monitoren zowel onderweg, in de koelkast als tijdens gebruik.
  7. MOUNT (Nederland) – MOUNT is een gebruiksvriendelijke app gekoppeld aan het EPD (elektronisch patiëntendossier), die inzicht en transparantie geeft in de besluitvorming voor patiënten, artsen en zorginstellingen.
  8. Picto Connection (Spanje) – Picto Connection vergemakkelijkt de communicatie voor mensen die niet kunnen communiceren. De applicatie maakt gebruik van big data, kunstmatige intelligentie en neuropsychologische analyse en is aangesloten op een platform dat kan worden aangepast op basis van de behoeften van de gebruikers.
  9. Tinybots (Nederland) – Tinybots zijn kleine sociale robots die ouderen met dementie ondersteunen door het verstrekken van automatische kattebelletjes, gepersonaliseerde muziek, verhalen, cognitieve therapie en gesproken instructies voor de dagelijkse taken. Met behulp van een app kunnen formele en informele zorgverleners een Tinybot naar persoonlijke behoeften en wensen configureren.
  10. Teamscope (Chili) – Teamscope is een multi-platform toepassing gericht op medische onderzoekers. Met Teamscope kan onderzoeksdata efficiënt, veilig en effectief verzameld en opgeslagen worden, zelfs zonder online te zijn.

Over Rockstart
Amsterdam based Rockstart ‘’The Global Startup Machine’, was founded in 2011 by Dutch serial entrepreneur Oscar Kneppers (formerly Emerce & Bright). The first Rockstart Accelerator program launched in 2012. Rockstart has accelerated 68 startups in 7 programs: 4 in the web & mobile domain, 2 focused on the smart energy industry and 1 in Digital Health. To date, over 70% of Rockstart alumni (including 3D Hubs and Peerby) have attracted over €18 million of funding from national and international angel and venture capital investors including Greylock Partners, Balderton Capital,XAnge Private Equity and Walvis Participaties.

Novioscan ontwikkelt plaswekker op Novio Tech Campus

SMB Life Sciences en Kadans Science Partner verwelkomen per 1 oktober 2015 Novioscan op Novio Tech Campus in Nijmegen. Deze start-up ontwikkelt een nieuwe plaswekker, op basis van een gepatenteerde techniek, die kinderen en volwassenen ondersteunt bij urine-incontinentie.

Jonge kinderen en volwassenen met plasproblemen zijn gebaat bij een signaal vóórdat er urineverlies optreedt, stelt Jeroen Langevoort, CEO van Novioscan. “Wij ontwikkelen een pleister, een draagbare blaasscanner met een interface naar een mobile device. Via een sensor krijgen de kinderen, of hun ouders, tijdig een bericht op hun telefoon of tablet dat de blaas is gevuld en zij naar de toilet moeten gaan. De pleister kan ook worden gebruikt door mensen met een dwarslaesie zodat zij uitsluitend katheteriseren bij een volle blaas. Hierdoor reduceren zij de kans op urineweg-infecties”.

Novioscan werkt met acht medewerkers aan de ontwikkeling van de nieuwe plaswekker. “Novio Tech Campus is een omgeving met meerdere start-ups en heeft de high tech know how van onder meer NXP”, zegt Jeroen Langevoort. “De klinische studies vinden plaats bij het Radboudumc en UMC Utrecht. Na het verkrijgen van de CE-markering in 2016 kunnen we ons product naar de markt brengen”.

Novioscan kan zich op Novio Tech Campus vestigen mede dankzij een stimuleringsregeling van de Europese Unie en de provincie Gelderland. SMB voert deze regeling uit voor starters en jonge life-science-bedrijven. Inmiddels zijn 30 bedrijven gevestigd op Novio Tech Campus. Hier realiseert Kadans Science Partner bedrijfsruimten met hoogwaardige faciliteiten en services.

Informatie www.novioscan.com

20150930 Novioscan ondertekening NTC 3

Op 30 september 2015 ondertekende Novioscan de huurovereenkomst met Kadans Science Partner en SMB Life Sciences op Novio Tech Campus.
V.l.n.r. Chiel van Dijen (Kadans Science Partner), Jeroen Langevoort (Novioscan), John van Sambeek en John Schalken (SMB Life Sciences).

Bruco Intergrated Systems opens new office at Novio Tech Campus

Bruco Integrated Circuits and NXP Semiconductors N.V., Business Line Smart Antenna Solutions, announced their strategic partnership agreement on RF Design, Validation and Characterization. To this Bruco has opened a brand new office and RF Laboratory in Nijmegen at the Novio Tech Campus per October 1, 2015.