06-09-2024

Digital Health Challenge Lab voor innovatieve zorg- en welzijnsoplossingen ‘in de wijk’

Met trots kondigen wij vandaag aan dat we het Digital Health Challenge Lab (DHCL) op 7 november 2024 officieel zullen lanceren. Dit baanbrekende open innovatieprogramma richt zich op het ontwikkelen van betekenisvolle en betaalbare oplossingen om mensen langer, gezonder en zelfstandiger thuis te laten wonen. DHCL is opgericht als antwoord op de urgente zorgbehoeften in onze gemeenschap. 

Voor veel mensen die ondersteuning nodig hebben, is het fijn om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Deze wens willen we als zorgsector, nu en in de toekomst, kunnen vervullen, maar kwalitatieve thuis- en mantelzorg vergt veel menskracht. Nu al werkt 1 op de 6 werknemers in de zorg, en als we niet innoveren zullen we zelfs 1 op de 4 werkenden nodig hebben. Dat is als maatschappij simpelweg niet haalbaar en betaalbaar. Daarom bundelen maar liefst 20 organisaties in de regio Arnhem-Nijmegen, van zorg en huisvesting tot overheid en onderwijs, hun krachten om te innoveren. Ze doen dit ‘challenge based’, om vernieuwende oplossingen sneller in de praktijk te brengen.

Floor van de Watering, programmamanager van DHCL, licht toe:

Met dit open innovatieprogramma gaan we concrete knelpunten uit de wijk en zorgpraktijk vertalen naar ‘challenges’. Hiermee kunnen we slimme oplossingen en technologieën ophalen bij startups, scale-ups en het mkb. We hebben vervolgens drie testlocaties beschikbaar, zodat kansrijke innovaties direct met betrokken doelgroepen getest kunnen worden. Door deze aansluiting op de praktijk zullen we echt het verschil gaan maken!

Matchmaking event & Open Call: 100@home

De lancering van DHCL wordt groots ingeluid met een matchmaking event waar vertegenwoordigers van onze partners om tafel gaan met geselecteerde startups en scale-ups. Om de meest innovatieve en inspirerende (health) bedrijven uit te nodigen voor donderdag 7 november, is de Open Call ‘100@home’ vanaf vandaag geopend. We zoeken ondernemers met vernieuwende (digitale) technologieën, producten en diensten die ervoor zorgen dat ouderen langer, gelukkig en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Van preventieve oplossingen tot en met intensievere zorgtoepassingen.

Dus, heeft jouw bedrijf een (deel)oplossing die thuis- en mantelzorg beter en betaalbaarder kan maken? En wil jij jouw toepassing in één keer aan 20 stakeholders kunnen pitchen voor kans op een pilotproject? Schrijf je dan in via de Open Call!

De weg naar toekomstbestendige (thuis)zorg

Innovatie in het zorg- en welzijnsdomein is al langer aan de orde, denk maar eens aan de zorgrobot, virtuele thuishulp of alarmerende wearables. DCHL zal voortbouwen op eerdere successen én geleerde lessen, om zorginnovatie in een stroomversnelling te brengen! Technologieën die in theorie werken, maar niet gebruikt (kunnen) worden door de cliënt of zorgverlener, hebben immers geen impact. Daarom hebben we samen met open innovatie expert Starthubs gekozen voor een vraaggestuurd open innovatieprogramma.

Roadmap Digital Health Challenge Lab

In de voorbereidende fase van het programma, brengen we via de Open Call in kaart welke innovaties er nu al in de markt of in ontwikkeling zijn. Tegelijkertijd identificeren we de zorg-, welzijns- en woonuitdagingen van inwoners en instellingen in een praktijkonderzoek. Tijdens het matchmaking event, het officiële lanceermoment, zetten we de bevindingen uit deze voorfase direct in! We koppelen de geselecteerde ondernemers met oplossingen aan de juiste partners met behoeften. Met de meest kansrijke ‘matches’ zullen we begin 2025 praktijktesten starten. Het event is tevens het startpunt van nieuwe challenges, die focussen op de gevonden knelpunten in het wijkonderzoek. Zo kunnen we gerichter de innovaties vinden die aansluiten bij de regionale behoeften en wordt de kans op succesvolle implementatie groter.

“The Economic Board werkt samen onderwijs, ondernemers en overheden om maatschappelijke uitdagingen in de regio Arnhem-Nijmegen op te lossen. Wij geloven sterk in het ondersteunen van koplopers en hun innovaties, en het Digital Health Challenge Lab is nou precies zo’n programma dat een substantiële impact kan maken op zorg en gezondheid in onze regio.”

Aldus Jan van Dellen, Algemeen Directeur, The Economic Board regio Arnhem-Nijmegen.

Ook deelnemen als ondernemer of (publieke) organisatie?Ben je enthousiast geworden over de challenge based innovatie aanpak van DHCL en wil je hier aan bijdragen? Dat kan! Als indiener van een oplossing (startups, scale-ups, mkb’s) óf als partner van het programma (gemeenten, publieke instellingen of corporates). Kijk voor meer informatie en contactpersonen op www.digitalhealthchallengelab.nl.